<

Λίγη φυσική + λίγα μαθηματικά +……………… = Πετυχημένο Marketing

Γιώργος Κιτής
2017-1-24

Σε κάποιους οργανισμούς είναι συνηθισμένη τακτική να σταματούν οι ενέργειες προώθησης όταν ένα brand καταγράφει ανοδική πορεία. Για ένα μαθηματικό μυαλό αυτή είναι η σωστή τακτική αφού η αύξηση πωλήσεων η όποια συνδυάζεται με την μείωση του κόστους marketing συνεπάγεται αυξημένο κέρδος. Για ένα μυαλό όμως που σκέφτεται με βάση τους νόμους της φυσικής τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτό το άτομο γνωρίζει ότι μια σφαίρα η οποία εκσφενδονίζεται από ένα όπλο κάποια στιγμή θα σταματήσει την πορεία της και θα πέσει στο έδαφος, αν προηγουμένως δεν σταματήσει σε κάποιο εμπόδιο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα brands. Αν αφεθούν στην οποιαδήποτε θετική πορεία μπορεί να έχουν, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα αποκτήσουν πτωτική τάση. Αν αυτό δεν συμβεί βραχυπρόθεσμα θα συμβεί μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου οι οργανισμοί οφείλουν να προστατεύουν και να ενισχύουν τα brands τους ακόμα και όταν αυτά σημειώνουν θετική πορεία. Άλλωστε όσα brands τολμήσουν να αγνοήσουν τους νόμους της φυσικής και συνεχίσουν την πορεία τους χωρίς οποιαδήποτε ενίσχυση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν την στιγμή που θα βρεθούν μπροστά από τον ανταγωνισμό. Ειδικά αν αυτός βρεθεί στον δρόμο τους όταν αυτά θα αρχίσουν να χάνουν την ορμή τους.

Τα μαθηματικά μυαλά δικαίως θα υποστηρίξουν ότι στην περίπτωση όπου ένα brand έχει θετική πορεία δικαιολογείται η μείωση της επένδυσης του marketing. Αυτό προφανώς είναι λογικό, ειδικά αν η αγορά δεν επιτρέπει περεταίρω αύξηση μεριδίου αγοράς και αν ο ανταγωνισμός δεν μοιάζει απειλητικός. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να μελετηθούν τα δύο αυτά στοιχεία και να αποφασιστεί αν η επιπρόσθετη επένδυση συνεπάγεται περεταίρω αύξηση πωλήσεων και μεριδίου αγοράς ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση ο marketer οφείλει να μελετήσει όλα τα δεδομένα που έχει μπροστά του, μεταξύ των οποίων και η αγορά, ο ανταγωνισμός, οι καταναλωτές και το brand του και να αποφασίσει ποια θα είναι τα συστατικά της επιτυχίας τους δικού του brand. Το σίγουρο είναι ότι λίγη φυσική και λίγά μαθηματικά είναι απαραίτητα.